Τάσος Παπαχρήστου
Η αλλαγή αθλητικής πατρίδας του παγκόσμιου πρωταθλητή κλειστού στίβου
στο άλμα εις ύψος Δημήτρη Χονδροκούκη έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση
στους φίλους του ελληνικού στίβου.
Κακά τα ψέματα, δεν είναι και κάτι που περίμεναν έστω και αν ακόμα ακόμα υπήρχαν ψίθυροι μιας τέτοιας αλλαγής.
Ο 25χρονος Δημήτρης μπορεί να λογίζεται ως Κύπριος από τις 26 Νοεμβρίου 2013. Για την ακρίβεια ήταν βέβαια ήδη μισός Κύπριος λόγω καταγωγής της μητέρας του.
Τώρα απλά προσεταιρίστηκε το άλλο 50%. Πιθανότατα όμως δεν θα αλλάξει σωματείο, θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τα 27 του χρόνια στον αγαπημένο του Ολυμπιακό. Αν θέλουμε μάλιστα να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η φυγή του, την ώρα που τελεί ακόμα υπό τιμωρία. «Ελευθερώνεται» στις 26 Ιουλίου 2012 από εκείνη τη γνωστή υπόθεση, χωρίς δόλο, ντόπινγκ.
Μικρό διάστημα μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης.
Κάποτε η Ελλάδα «εισήγαγε» αθλητές και αθλήτριες από το εξωτερικό. Κάποτε η Κύπρος παρείχε στον ελληνικό στίβο το καλύτερο έμψυχο δυναμικό της, τα καλύτερα ταλέντα της. Εως ότου κέρδισε την αθλητική ανεξαρτησία της και δημιούργησε τη δική της εθνική ομάδα στίβου και την δική της ολυμπιακή επιτροπή. Και αν για τον ελληνικό στίβο έκλεισε η κάνουλα της Κύπρου, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις «εισαγωγής» αθλητών στην Ελλάδα.
Ολα αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν. Τίποτα μα τίποτα δεν είναι σήμερα το ίδιο με πριν. Τώρα αρκετοί Ελληνες έχουν αρχίσει και παίρνουν το… τρένο της μεγάλης φυγής. Απλά ο Δημήτρης Χονδροκούκης, που σήμερα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην ασφάλεια υπολογιστών, αποτελεί την τελευταία περίπτωση της χαλάρωσης της… αλυσίδας.
Η κρίση δεν ήταν δυνατόν να μην αφήσει τα ίχνη της και στον ελληνικό αθλητισμό. Το 2011 είχαν υπάρξει αρκετές αιτήσεις, έστω και σε αρχικό στάδιο, αλλαγής αθλητικής πατρίδας.
Τέτοιες και τόσες που απασχόλησαν τη γενική συνέλευση του ΣΕΓΑΣ. Τα σωματεία πήραν την απόφαση να επιτρέπουν τις μεταγραφές απολύτως ελεύθερα προς την Κύπρο και υπό προϋποθέσεις σε τρίτες χώρες. Ετσι, λοιπόν, ο νεαρός πρωταθλητής του ακοντισμού Γιάννης Γιώργος Καρλ Σμαλιός που είχε γεννηθεί στη Στοκχόλμη, χρυσός πρωταθλητής Ευρώπης εφήβων το 2005, με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, έγινε πρόσφατα Σουηδός. Ανήκει σήμερα στο σωματείο Ερεμπρο. Ο Κώστας Σταθελάκος, σφυροβόλος της ΑΕΚ, έφυγε για την Κύπρο και σήμερα είναι κάτοχος του παγκύπριου ρεκόρ και αθλητής του Ζήνωνα Λάρνακας.
Ο Χρήστος Χατζηαγγελίδης, σπρίντερ του ΓΣ Γλυφάδας, μετακόμισε επίσης στη νέα του πατρίδα, την Κύπρο, όπου αγωνίζεται με τα χρώματα του ΓΣ Παγκύπρια.
Ο Μηνάς Αλοζίδης, αθλητής των 400μ. με εμπόδια έγινε επίσης Κύπριος. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την αδικοχαμένη πέρσι τον χειμώνα Μαριάνα Ζαχαριάδου με το παγκύπριο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ.
Ο στίβος δεν θα είναι το μόνο άθλημα που θα δεχθεί προσθαφαιρέσεις
Διακόσιοι τριάντα ένας αθλητές και αθλήτριες στίβου λιγότεροι θα εμφανιστούν το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, σε συνεργασία με τη διεθνή ομοσπονδία στίβου, θέλει να επαναφέρει τον σχετικό αριθμό συμμετοχής στα επίπεδα του 2000 στη διοργάνωση του Σίδνεϊ.
Η υπέρβαση επήλθε κυρίως πέρσι το καλοκαίρι στο Λονδίνο όταν υπερκαλύφθηκαν τα όρια συμμετοχής από μεγαλύτερο αριθμό αθλητών.
Λέγεται ότι ο στίβος θα είναι το μοναδικό άθλημα που θα οδηγηθεί σε περικοπές και μάλιστα με τη σύμφωνη άποψη ακόμα και της IAAF.
Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν προσθαφαιρέσεις και σε άλλα αθλήματα, αλλά μόνον όσον αφορά τους αθλητές και όχι τα αγωνίσματα.
Από το 2000 και έπειτα, με επιθυμία και εντολή του τότε προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, καταβλήθηκε προσπάθεια εξάλειψης του γιγαντισμού των Ολυμπιακών Αγώνων με τον αριθμό των συμμετασχόντων να κινείται στα όρια του 10.500.
Η ρωσική κυβέρνηση και η καταστροφή του Σότσι
Μια μικρή περιουσία θα αποφέρει σε κάθε Ρώσο αθλητή η κατάκτηση του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου στους αγώνες του Σότσι (7 Φεβρουαρίου 2014).
Το υπουργείο Αθλητισμού ανακοίνωσε τα πριμ που αγγίζουν τα 110.000 ευρω σε περίπτωση νίκης.
Το ασημένιο μετάλλιο θα αποφέρει 70.000 ευρώ και το χάλκινο 48.000 ευρώ. Υψηλά ποσά αναμφίβολα σε μια προσπάθεια της Ρωσίας να διαγράψει με τις εμφανίσεις στο Σότσι την καταστροφή της ομάδας της στην προηγούμενη διοργάνωση, το 2010 στο Βανκούβερ. Τότε δηλαδή που με μόλις 15 μετάλλια στο σύνολο –τρία χρυσά- σημείωσε τη δεύτερη χειρότερη εμφάνισή της στην ιστορία του θεσμού και οι αθλητές δέχθηκαν ισχυρή κριτική από τα ΜΜΕ. Τα ίδια ποσά θα δοθούν και στους Ρώσους παραολυμπιονίκες.
Πηγή: Goal
Live Streaming.13:30 Roma - AC Fiorentina Italy Serie A Eastern European Time
Live Streaming.17:15 Xanthi - Veria FC,Live Streaming.17:15 Panathinaikos - PAS Giannina,Live Streaming.17:15 Atromitos - OFI Crete(Link?)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου