Επειδή ο δημόσιος διάλογος έχει φουντώσει για τα καλά (μαζί και ο προεδρικός... χαρτοπόλεμος επιπέδου χαμετυπείου) για όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ιδού κάποιες προτάσεις εκ του προχείρου που μπορούν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο, στο οποίο είναι βέβαιο πως θα βρεθούμε ξανά του χρόνου. 1) Ο επόμενος τελικός να μη διεξαχθεί στο στοιχειωμένο, πλέον, Ελληνικό, το οποίο εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται μικρό πεδίον δόξης για τους οργανωμένους στρατούς των ομάδων. Προτεινόμενη περιοχή μπορεί να είναι το Βελβεντό Κοζάνης. Εκεί τουλάχιστον θα γίνουν περισσότερες των δύο συλλήψεις, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα με τις αθηναϊκές δυνάμεις της αστυνομίας. Φαίνεται πως στην επαρχία οι αστυνομικοί κάνουν «καλύτερη» δουλειά.
2) Ακόμα και αν επιμείνει η ΕΟΚ στο Ελληνικό, πρέπει άμεσα να αλλάξει το αντιαισθητικό πανό που χωρίζει τις εξέδρες του κλειστού (θυμίζει εποχές Λεονίντ Μπρέζνιεφ, εκεί που έχουν μείνει άλλωστε και οι παράγοντες της ομοσπονδίας). Μπορούν κάλλιστα να το αντικαταστήσουν με ένα έργο του Τζάκσον Πόλοκ. Οι οργισμένοι οπαδοί με τη βοήθεια των ουσιών που παίρνουν για να φτιάχνονται θα κάνουν το καλύτερο «ταξίδι» και θα κρύψουν τις πολεμικές ιαχές στο βάθος του φάρυγγά τους.
3) Είναι απαραίτητο να γίνει μια μικρή μετατροπή στα τάιμ άουτ που δικαιούται κάθε ομάδα να παίρνει. Εκτός των προβλεπόμενων και των διαφημιστικών, να δίδονται και τα... προεδρικά τάιμ άουτ. Για να μπορούν οι διοικήσεις των ομάδων (και οι ηγέτες τους, βεβαίως) να μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις (sic) με τους διαιτητές, με τους οπαδούς - πελάτες τους, αλλά και μεταξύ τους. Ποιος ο λόγος να χάνονται αυτές οι... εμπνευσμένες ατάκες μετά το τέλος των αγώνων μέσα σε ανήλιαγους διαδρόμους αποδυτηρίων; Ολα στο φως ή όπως έλεγε και ο Γκαίτε λίγο πριν εκπνεύσει «φως, περισσότερο φως».
4) Σε περίπτωση που διαταχθεί εκ νέου από τους διαιτητές η εκκένωση του γηπέδου, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διεξαγωγή του αγώνα, δεν θα πρέπει οι υπεύθυνοι του αγώνα να βρεθούν (πάλι) εξ απίνης. Οφείλουν να έχουν προβλέψει τους... avatar χαρακτήρες των οπαδών, έτσι ώστε το ματς να αποκτήσει αυτομάτως και μια χροιά υψηλής τεχνολογίας. Ποτέ ξανά άδειες εξέδρες, οι e-εαυτοί των αφιονισμένων οπαδών μπορούν πλέον να υπάρχουν στο γήπεδο, δίχως τη φυσική παρουσία τους.
5) Για αρκετά χρόνια η ομοσπονδία κατηγορείται για έλλειψη πρωτοποριακών ιδέων. Σε άλλες χώρες η διεξαγωγή της τελικής φάσης του Κυπέλλου συνδυάζεται με παράλληλες δράσεις που τονώνουν το ενδιαφέρον του κοινού. Μπορεί να γίνει και εδώ: αντί να περιμένουμε τους οπαδούς να λύσουν τις διαφορές τους μέσα στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα, μπορούμε να αναβιώσουμε το ρωμαϊκό θέαμα της αρένας και να τους βάλουμε το πρωί του τελικού να φαγωθούν μεταξύ τους (να η χρήση του Ελληνικού ως κατάλληλη έδρα, καθώς την ξέρουν καλά) υπό την παρουσία κόσμου. Οποιος γλιτώσει θα μπορεί, με το σπαθί του πλέον, να παρακολουθήσει τον αγώνα. Ολοι οι υπόλοιποι από το... κρεβάτι του πόνου.
Τέλος πάντων, λύσεις υπάρχουν και είναι μπροστά στα μάτια μας. Το γιατί δεν τις εφαρμόζουμε είναι μάλλον θέμα βούλησης, έλλειψης ιδεών και αποφασιστικότητας. Το σίγουρο είναι ότι το έργο που ζούσε τα τελευταία έξι χρόνια στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας έχει καταντήσει πλέον προβλέψιμο, αδιάφορο και κουραστικό.
Ως γνωστόν, το κακό είναι μπανάλ, επομένως οφείλουμε να βρούμε άλλες δυνατότητες, εντελώς καινούργια σχήματα που θα κινητοποιούν όλες τις «υγιείς» και «εμπνευσμένες» δυνάμεις του οπαδικού κινήματος, της αστυνομικής καταστολής, της δημοσιοϋπαλληλικής λογικής των παραγόντων της ομοσπονδίας, του αισθήματος δικαιοσύνης των διαιτητών και της κοινής λογικής των προέδρων των ομάδων. Ειδικά αν αυτές οι ομάδες είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.
Εχουμε τη μέγιστη ευκαιρία ο τελικός του Κυπέλλου μπάσκετ την επόμενη χρονιά να μείνει στην ιστορία ως «ο πόλεμος των άστρων». Νισάφι πια με τα ημίμετρα του στυλ (δέρνω - δεν δέρνω, συλλαμβάνω - δεν συλλαμβάνω). Το σύνθημα είναι ένα: όλοι εναντίον όλων και όποιος γλιτώσει ας ανάψει λαμπάδα στην Παναγιά της Τήνου.
Πηγή: Goal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου