23 Ιουν 2014

Ολυμπιακοί - Παναθηναϊκοί: Μαουνιέρηδες και Μπριγιαντίνες


«Μαουνιέρηδες και Μπριγιαντίνες». Τα πρώτα ντέρμπι ΠΑΟ-ΟΣΦΠ, τα κηδειόχαρτα και η μαύρη αγορά των εισιτηρίων...

Όσο ο μύθος του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού μεγάλωνε, η ζήτηση εισιτηρίων για τα ντέρμπι αυξανόταν και η μαύρη αγορά οργίαζε. Οι «μαυραγορίτες» προμηθεύονταν συνήθως τα πολυπόθητα εισιτήρια από κάποιο γνωστό τους παίκτη ή εργαζόμενο στο γήπεδο, χωρίς φυσικά να αποκαλύπτουν τι θα τα κάνουν.
Στη συνέχεια έβγαιναν στη μαύρη αγορά και τα πουλούσαν πολύ ακριβά. Το 1968 ένα εισιτήριο για αγώνα Ολυμπιακού Παναθηναϊκού πουλήθηκε για 10.000 δραχμές στη μαύρη αγορά ενώ η αρχική του τιμή ήταν από 100 έως 300 δραχμές. Το ποσό ήταν υπέρογκο, αλλά οι φανατικοί οπαδοί δεν λογάριαζαν τα έξοδα. Επίσης είναι προφανές ότι και τότε για κάποιους «λεφτά υπήρχαν».
Η ειρηνική συνύπαρξη των οπαδών Τη δεκαετία του ’60 και του ’70, στο γήπεδο ήταν οπαδοί και των δύο ομάδων. Έφταναν στο γήπεδο αρκετές ώρες νωρίτερα από την έναρξη του αγώνα για να εξασφαλίσουν μια καλή θέση στην κερκίδα. Όσο περίμεναν έπαιζαν μεταξύ τους τάβλι, χαρτιά και συζητούσαν ήρεμα. Τα επεισόδια εκείνη την εποχή γίνονταν κυρίως μέσα στον αγωνιστικό χώρο, όταν τσακώνονταν οι παίκτες. Τα πρώτα ποδοσφαιρικά συνθήματα δεν είχαν βρισιές, αλλά πολύ χιούμορ «Μαουνιέρηδες» για τους Ολυμπιακούς και «Μπριγιαντίνες» για τους Παναθηναϊκούς ήταν οι πιο συνηθισμένοι χαρακτηρισμοί.
Οι έννοιες «βάζελοι» και «γαύροι» καθιερώθηκαν αρκετά χρόνια αργότερα Παρόλο που οι οπαδοί δεν χρησιμοποιούσαν βρισιές, τα συγγενικά πρόσωπα των παικτών είχαν ανέκαθεν την τιμητική τους. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Ηλίας Υφαντής ανέφερε στη «Μηχανή του Χρόνου» ότι όταν ήθελαν να τον πειράξουν οι φίλαθλοι του φώναζαν «Ελενίτσα το φουρό σου», όπως ήταν το όνομα της τότε κοπέλας του και μετέπειτα συζύγου του. Τη δεκαετία του ‘60 καθιερώθηκαν και οι «κηδείες» που γίνονταν μετά από κάθε ντέρμπι.
Οι οπαδοί, με αρκετή δόση μαύρου χιούμορ κυκλοφορούσαν αγγελτήρια κηδείας για την ομάδα που είχε χάσει και έκαναν ακόμα και εικονικές κηδείες. Από τη δεκαετία του ’80 το κλίμα στα γήπεδα άρχισε να αλλάζει. Τα συνθήματα απέκτησαν υβριστικό και προσβλητικό χαρακτήρα. Ο ρομαντισμός της παλιάς εποχής χάθηκε. Σήμερα θεωρείται δεδομένο ότι οι φίλαθλοι των ομάδων δεν μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο γήπεδο. 

Πηγή: Sport 24

Live Streaming. 23:00 Cameroon vs Brazil 1-4(videos) FIFA World Cup 2014

 

Live Streaming. 23:00 Croatia vs Mexico1--3(videos) FIFA World Cup 2014

 

Ολλανδία - Χιλή 2-0(videos)

 

Σουάρες: "Αδύναμη αμυντικά η Ιταλία"

 

ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ Τελείωσε πριν καν αρχίσει

 

Αυστραλία - Ισπανία 0-3(videos)

 

«Χαιρετάει» ο Φορτούνης!

 

Live Streaming.19:00 Australia vs Spain 0-3(videos) FIFA World Cup 2014

 

Αυτός είναι ο Παγδατής!

 

Live Streaming. 19:00 Netherlands vs Chile 2-0(videos) FIFA World Cup 2014

 

Μενσά-Μπονσού: Ο "Big Daddy" στον Ολυμπιακό

 

Live Streaming. 19:00 Netherlands vs Chile - FIFA World Cup 2014 Eastern European Time

 

«Σπουδαία μεταγραφή αυτή του Γκολάσα για τον ΠΑΟΚ»

 

Ταχτσίδης: «Από εμάς εξαρτάται»

 

«Καλύτερα από πέρσι ο ΠΑΟΚ»

 

Ποινές κάθειρξης σε δημοσιογράφους

 

«Μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό ο Λαφαγιέτ»

 

Την 1η Ιουλίου η κλήρωση του πρωταθλήματος της Super League

 

Λέει «ναι» ο Σουάρες στη Μπαρτσελόνα

 

Live Streaming. 01:00 USA vs vs Portugal 2-2 (videos)FIFA World Cup 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: