26 Φεβ 2014

Αχ, να μην υπήρχε αυτή η Μακάμπι!



Ανδρέας Δημάτος
Το δικό του ρεκόρ συγκομιδής ευρω-βαθμών σε μία σεζόν κατέρριψε από χθες το βράδυ ο Ολυμπιακός με την τεράστια νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Καραϊσκάκης». Ο πρωταθλητής Ελλάδας έχει ήδη συμπληρώσει εφέτος 19,220 βαθμούς με τα αποτελέσματά του και τα μπόνους, επίδοση που είναι η κορυφαία της ιστορίας του με το τρέχον σύστημα της UEFA που ισχύει από το 1998!
Η προηγούμενη καλύτερη επίδοση στην ευρωπαϊκή ιστορία του πρωταθλητή Ελλάδας ήταν οι 17,580 πόντοι που είχε μαζέψει τη σεζόν 2009-10, η οποία το καλοκαίρι θα φύγει από την πενταετία του αλλά είναι τεράστια επιτυχία που η ομάδα του Μίτσελ είναι ήδη σίγουρο ότι θα την αντικαταστήσει με μία πολύ καλύτερη.
Σημειώνεται ότι την καλύτερη ελληνική επίδοση συγκέντρωσης βαθμών στην Ευρώπη σε μία σεζόν την κρατάει ακόμα ο Παναθηναϊκός με την πορεία του στο Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2001-02, όταν είχε μαζέψει 23,625 βαθμούς και για να του πάρει το ρεκόρ ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί ακόμα μία ισοπαλία και μία νίκη στην εφετινή σεζόν μαζί με τον ένα βαθμό του μπόνους, αν προκριθεί επί της Μάντσεστερ!
Ταυτόχρονα με τη χθεσινή του νίκη ο Ολυμπιακός ανέβηκε μία ακόμα θέση και βρίσκεται στην 25η στην UEFA, που επίσης αποτελεί την υψηλότερη της ευρωπαϊκής του ιστορίας, αλλά εδώ το ζητούμενο είναι που θα βρίσκεται στο τέλος της σεζόν!
Αν ο Ολυμπιακός αποκλείσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ», τότε θα έχει αγγίξει το top-20 στην Ευρώπη και η λογική λέει ότι θα έχει «κλειδώσει» το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ.
Το εκπληκτικό όμως είναι άλλο. Στην τρέχουσα πενταετία του ο Ολυμπιακός «κουβαλάει» τη χρονιά-καταστροφή με τον αποκλεισμό από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ το καλοκαίρι της μεταβίβασης των μετοχών από τον Σωκράτη Κόκκαλη στον Βαγγέλη Μαρινάκη με συγκομιδή μόλις στους 2,520 πόντους! Σχεδόν όσους πήρε χθες με τη νίκη του επί της Μάντσεστερ!
Αν δεν υπήρχε αυτή η μαύρη τρύπα στην πενταετία του και απλώς είχε καταφέρει εκείνη τη σεζόν να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα και να κάνει μία απλή πρόκριση στους «32» και τίποτα περισσότερο, ο Ολυμπιακός θα βρισκόταν σήμερα κοντά στη 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA μαζί με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ και την περσινή φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ, Ντόρτμουντ!!!
Ο Ολυμπιακός θα βγάλει αυτή τη χρονιά του χρόνου το καλοκαίρι, είναι δεδομένο ότι θα την αναπληρώσει με μία πολύ καλύτερη και εκτιμάται ότι θα δει χειροπιαστά τα αποτελέσματα των σταθερά καλών τριών τελευταίων σεζόν του στην Ευρώπη σε δύο χρόνια με θέση πολύ υψηλή στη βαθμολογία της UEFA και ανάμεσα στις ομάδες της πρώτης ταχύτητας.
Αν έχει κάπου ακόμα να ανταγωνιστεί τον Παναθηναϊκό της Ευρώπης, εκτός από το «πράσινο» ρεκόρ των 23,625 πόντων της σεζόν 2001-2, αυτό έχει να κάνει με την 18η θέση των «πράσινων» την προηγούμενη δεκαετία που παραμένει η υψηλότερη ελληνική στη βαθμολογία της UEFA.
Να σημειωθεί βεβαίως ότι η μέχρι εφέτος υψηλότερη θέση του Ολυμπιακού στην UEFA ήταν η 32η του 2012. Και όλα δείχνουν ότι η βελτίωση αυτής της επίδοσης είναι θέμα χρόνου να κατοχυρωθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: