14 Σεπ 2013

ΕΥΡΩΤΑΣ ΕΛΟΥΣ:Το... άγνωστο χρυσό μετάλλιο του Οουενς


Τάσος Παπαχρήστου

 
Ο άνθρωπος που το χρώμα του δέρματός του δεν ήταν αρεστό στους Ναζί, ο αθλητής που ανάγκασε τον Αδόλφο Χίτλερ να εγκαταλείψει τη θέση του στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου το 1936 προκειμένου να αποφύγει μια χειραψία μαζί του, όπως συνήθιζε με άλλους νικητές, το πελώριο ταλέντο που κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια στίβου στην ίδια διοργάνωση, ο περίφημος Αμερικανός Τζέσε Οουενς επανέρχεται στην επικαιρότητα και απασχολεί σήμερα, 33 χρόνια μετά τον θάνατό του, κυρίως τα ΜΜΕ των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι μόνον, με δύο σημαντικές περιπτώσεις.
Η πρώτη αφορά μια δημοπρασία. Ναι, καλά διαβάσατε.
Ενα από τα τέσσερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια του Οουενς πρόκειται να δημοπρατηθεί σε ειδική εκδήλωση τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν πώς και από ποιους βρέθηκε στην κατοχή της εταιρείας δημοπρασιών SCP το χρυσό μετάλλιο και κυριολεκτικά κανείς δεν γνωρίζει ποια από τις τέσσερις νίκες του στο Βερολίνο αφορά.
Τα 100 μ., τα 200 μ., τη σκυταλοδρομία 4Χ100 μ. ή το άλμα εις μήκος;
Στο τελευταίο αγώνισμα, μάλιστα, δέχθηκε τις οδηγίες-συμβουλές του Γερμανού συναθλητή του Λουτς Λονγκ προκειμένου να αποφύγει την ακύρωση από λάθη τεχνικής. Επτά χρόνια αργότερα τον έχασε για πάντα από φίλο του όταν δεκανέας πια, ο Λονγκ σκοτώθηκε το 1943 στη μάχη του Σαν Πιέτρο της Ιταλίας.
Το χρυσό μετάλλιο του Οουενς θα είναι σίγουρα το πιο ακριβό αντικείμενο της δημοπρασίας.
Φανταστείτε ότι το χρυσό μετάλλιο του Αμερικανού Μαρκ Γουέλς της ομάδας χόκεϊ των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λέικ Πλάσιντ αγοράστηκε προς 310.700 δολάρια.
Και ενώ όλα αυτά συνέβησαν πριν από χρόνια, όλως τυχαίως την περασμένη Πέμπτη, μόλις προχθές δηλαδή, με μια απόφαση-ντροπή, σε μια περιοχή του Σικάγου, ένα σχολείο που έφερε την ονομασία του Τζέσε Οουενς πουλήθηκε και αλλάζει όνομα. Αντί Οουενς θα λέγεται Γκόμπερς, κάτι που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από τις τρεις κόρες του Αμερικανού πολυολυμπιονίκη όσο και από τους κατοίκους της κοινότητας.
Και μάλιστα όλα συνέβησαν, κατά μία σατανική σύμπτωση, στην 100ή επέτειο της γέννησης του Τζέσε Οουενς.

Πηγή: Goal
  Live Streaming:15:30 Croatia vs Italy
 
 Live Streaming:20:30 Olympiacos Piraeus vs AO Xanthi

Δεν υπάρχουν σχόλια: