17 Απρ 2013

Αποδείχθηκε ότι η Αμερική δεν είναι ασφαλής χώρα






Τάσος Παπαχρήστου
27 Ιουλίου 1996, Ολυμπιακοί Αγώνες, το Ολυμπιακό Πάρκο της Ατλάντα κουνιέται συθέμελα.
Οχι από σεισμό αλλά από κάποια έκρηξη.
Την έκρηξη τριών εκρηκτικών μηχανισμών, όπως αποδείχθηκε σχεδόν αμέσως, που κόστισε τη ζωή σε δυο ανθρώπους και προκάλεσε τραύματα σε άλλους 111.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποδείχθηκε ότι δεν είναι μια ασφαλής χώρα, όπως διαφημίζουν οι κρατικές, μυστικές και μη, υπηρεσίες της.
Κινδυνεύει όχι μόνον από τρομοκρατικές οργανώσεις τύπου Αλ Κάιντα αλλά και από τους ίδιους τους Αμερικανούς πολλές φορές.
Στις 26 Ιουλίου, ακριβώς μία ημέρα νωρίτερα, ο Πύρρος Δήμας κατακτά με μεγάλη μάλιστα ευκολία και διαφορά το δεύτερο χρυσό ολυμπιακό του μετάλλιο.
Την επόμενη ημέρα έχουμε δώσει ραντεβού σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ατλάντα για μια φωτογράφηση, σε αξιοθέατα της πόλης.
Μόλις είχαμε ολοκληρώσει μία πρώτη σειρά φωτογραφιών όταν ακούστηκαν σειρήνες περιπολικών ή ασθενοφόρων να ουρλιάζουν σε κοντινή απόσταση.
Το μυαλό μας δεν πήγε αρχικά πουθενά συγκεκριμένα ούτε εκφράστηκαν ανησυχίες από τους Αμερικανούς που περιδιάβαιναν την περιοχή.
Σύντομα αποκαλύφθηκε η αλήθεια
«Βόμβα, βόμβα, όλα τινάχθηκαν στον αέρα» φώναζαν δεκάδες Αμερικανοί πολίτες που κατηφόριζαν τρέχοντας από το Ολυμπιακό Πάρκο, μέσα στα αίματα, τα τραύματα, με σκισμένα ρούχα και πανικό στα πρόσωπά τους.
Η φωτογράφηση ολοκληρώθηκε φυσικά αμέσως και λίγα λεπτά αργότερα διαπιστώθηκε ότι η αστυνομία είχε κλείσει το κέντρο της πόλης, όπως ακριβώς έκανε και στην περίπτωση της έκρηξης στον τερματισμό του μαραθωνίου δρόμου της Βοστώνης.
Εγώ και ο Πύρρος βγάλαμε τη νύχτα καθισμένοι στους καναπέδες μιας καφετέριας του ξενοδοχείου που λειτουργούσε επί 24ώρου βάσεως και γρήγορα γέμισε κυρίως από ξένους τουρίστες.
Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί δίπλα σε κάτι πελώρια μεγάφωνα, πολύ κοντά σε πίδακες νερού που διασκέδαζαν και δρόσιζαν μικρούς και μεγάλους.
Ο τόπος, όπως τον είδα νωρίς το βράδυ, είχε πλημμυρίσει στα αίματα.
Χάθηκαν από θραύσματα η 44χρονη Αμερικανίδα Αλις Χόουθορν και ο 44χρονος Τούρκος καμέραμαν της τηλεόρασης Μέλι Ουζουνιολ από καρδιακή προσβολή.
«Θα βρούμε τους ενόχους» είπε ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τότε, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα σήμερα, στα μηνύματά τους.
Ο ένοχος προσδιορίστηκε έναν χρόνο αργότερα ύστερα από μια σειρά εκρήξεων σε κλινική εκτρώσεων και μπαρ για λεσβίες στην περιοχή της Ατλάντα.
Δεν ήταν ξένος τρομοκράτης. Ηταν Αμερικανός τρομοκράτης, ένας παλαβός, ο Ερικ Ρόμπερτ Ράντολφ, που διέφευγε τη σύλληψη μέχρι το 2005. Καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια. 

Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: