Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου δεν θα έρθει η συντέλεια του κόσμου, όπως υποστηρίζουν όσοι επιλέγουν να ερμηνεύουν με αυτό τον τρόπο το ημερολόγιο των Μάγια. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το ημερολόγιο που χρησιμοποιούσε ο αρχαίος αυτός λατινοαμερικανικός πολιτισμός δεν προφητεύει το τέλος του κόσμου στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Απλώς την Παρασκευή τελειώνει ένας κύκλος και αρχίζει ένας νέος.


Στην κατάσταση που βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, η ιδέα μιας επικείμενης «αποκάλυψης» φαντάζει πιθανή σε μερικούς. Αλλά πρόκειται περί παρεξήγησης.
Το ημερολόγιο των Μάγια αρχίζει την χρονιά που αντιστοιχεί στο 3114 π.Χ. και συνεχίζει σε περιόδους 394 ετών, γνωστών ως Μπακτούν. Το χειμερινό ηλιοστάσιο του 2012 σηματοδοτεί το τέλος του 13ου Μπακτούν. Ο μύθος για την συντέλεια του κόσμου βασίζεται σε λανθασμένη ανάγνωση του ημερολογίου αυτού, το οποίο χαράχτηκε πριν από 1.300 χρόνια. Σύμφωνα με αρχαιολόγους ειδικούς στους Μάγια, απλώς σημαίνει ότι ξεκινάει μια νέα εποχή.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογικής Ιστορίας του Μεξικού προσπαθεί να αντικρούσει τα «επιχειρήματα» για την συντέλεια του κόσμου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του μεξικανικού ινστιτούτου, μόνο δυο από τα 15.000 καταγεγραμμένα κείμενα των Μάγια αναφέρονται στη χρονολογία 2012 ενώ κανένα δεν προβλέπει ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου αύριο Παρασκευή.
«Δεν υπάρχει προφητεία για το 2012. Πρόκειται για πλάνη για λόγους μάρκετινγκ», λέει ο Ερικ Βελάσκες από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού.
Η παρανόηση για την «προφητεία» περί του τέλους του κόσμου δεν είναι ο μοναδικός μύθος που αφορά τους Μάγια. Πολλοί πιστεύουν ότι ο πολιτισμός αυτός εξαφανίστηκε λίγο μετά την άφιξη των ισπανών κονκισταδόρες στην Αμερική. Στην πραγματικότητα όμως, οι απόγονοι των αρχαίων Μάγια συνεχίζουν να ζουν σήμερα στο νότιο Μεξικό, στη Γουατεμάλα, στο Μπελίσε και σε τμήματα της Ονδούρας και του Σαλβαδόρ και αριθμούν αρκετά εκατομμύρια.
Οι Μάγια αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στο Μεξικό και αριθμούν από 800.000 ως ένα εκατομμύριο άτομα. Είναι από τις πιο φτωχές και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες στην περιοχή.
Ο πολιτισμός των Μάγια κορυφώθηκε μεταξύ 250 και 900 μ.Χ. Δεν είχαν ανακαλύψει τον τροχό ούτε διέθεταν μεταλλικά εργαλεία αλλά έχτισαν τεράστιες πέτρινες πυραμίδες. Ηταν εξελιγμένοι μαθηματικοί και αστρονόμοι και ανέπτυξαν γραφή με ιερογλυφικά.
Πηγή: tovima.gr

ΕΥΡΩΤΑΣ ΕΛΟΥΣ:Με πέντε διαιτητές ο τελικός

 

ΕΥΡΩΤΑΣ ΕΛΟΥΣ:Συμφωνία ύψους 600 εκ. ευρώ για Παρί Σεν Ζερμέν

 

ΕΥΡΩΤΑΣ ΕΛΟΥΣ:Μαρτίνεθ: Δεν περίμενα κάτι το εύκολο στους 32

 

ΕΥΡΩΤΑΣ ΕΛΟΥΣ:Ολυμπιακός-Λεβάντε στον εξομοιωτή!

 

ΕΥΡΩΤΑΣ ΕΛΟΥΣ:ΠΑΟΚ: Ζημιά 4,8 εκατ. ευρώ, απαλλάχθηκε ο Ζαγοράκης!

 

ΕΥΡΩΤΑΣ ΕΛΟΥΣ:Το γυαλί ράγισε!