31 Δεκ 2012

ΕΥΡΩΤΑΣ ΕΛΟΥΣ:Ανασκόπηση 2012 – Πόλο: Η Εθνική και η Βουλιαγμένη

Το πόλο είναι ένα από αθλήματα που έκαναν την Ελλάδα υπερήφανη μέσα στο 2012 σε εθνικό επίπεδο, ενώ η Βουλιαγμένη αναδείχτηκε η… αρχόντισσα της πισίνας.
Η Εθνική Γυναικών και η Εθνική Νεανίδων με τις επιτυχίες τους έφεραν το χαμόγελο στα πρόσωπα όλων, όπως και η Εθνική Ανδρών που συμμετείχε για 13η φορά στην ιστορία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε συλλογικό επίπεδο, το 2012 ήταν αναμφισβήτητα η χρονιά της Βουλιαγμένης, σε άνδρες και γυναίκες. Το Onsports σας θυμίζει τις καλύτερες στιγμές της χρονιάς που πέρασε στις πισίνες…
Η χρονιά ξεκίνησε με επιτυχίες για την ελληνική υδατοσφαίριση, καθώς η παρουσία της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012 στο Αϊντχόβεν ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Η Εθνική Γυναικών έφτασε μέχρι τον τελικό, ωστόσο εκεί δεν έπιασε την καλή απόδοση και έχασε από την Ιταλία 13-10, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο.
Η Εθνική Ανδρών κατέκτησε την έκτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ωστόσο, πολλά είναι τα κέρδη για την ελληνική ομάδα από αυτό το Ευρωπαϊκό, αφού πήρε το εισιτήριο για το Προολυμπιακό τουρνουά, επίσης για το Παγκόσμιο του 2013 και για το Πανευρωπαϊκο του 2014.
Το Προολυμπιακό τουρνουά διεξήχθη τον Απρίλιο στο Έντμοντον του Καναδά και η Εθνική ομάδα πόλο των Ανδρών έκανε αυτό ξέρει καλά. Εξασφάλισε για 13η φορά στην ιστορία της την παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε στον «μικρό» τελικό με 14-10 της Ρουμανίας.
Αντίθετα, η Εθνική ομάδα των Γυναικών δεν μπόρεσε να σφραγίσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση ηττήθηκαν 11-10 από την Ολλανδία και κατέλαβε την 6η θέση στο Προολυμπιακό τουρνουά της Τεργέστης.
Τον Μάιο έγινε και το final 4 του Κυπέλλου πόλο στο Αργοστόλι το τριήμερο 18-20, όπου ήταν επεισοδιακό. Κάποιοι… φίλαθλοι πυρπόλησαν το πούλμαν της αποστολής του Ολυμπιακού, οι οποίοι τελικά συνελήφθησαν και δικάστηκαν. Πάντως το τρόπαιο κατέκτησε η Βουλιαγμένη.
Οι διεθνείς επιτυχίες στο γυναικείο πόλο συνεχίστηκαν τον Μάιο σε συλλογικό επίπεδο, καθώς η Βουλιαγμένη έφτασε ως το τελικό του Τσάμπιονς Καπ, αλλά γνώρισε την ήττα με 8-7 από την Προ Ρέκκο και έχασε την ευκαιρία να κατακτήσει το τρίτο ευρωπαϊκό της τρόπαιο.
Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, η Βουλιαγμένη κατέκτησε και το πρωτάθλημα μετά από 14 χρόνια. Οι «μπέμπηδες» επικράτησαν με 4-3 στα πέναλτι (7-7 κ.α.) του Ολυμπιακού στον συγκλονιστικό πέμπτο τελικό στο κολυμβητήριο του Λαιμού. Αυτό ήταν το τέταρτο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου, που φέτος με το νταμπλ έκανε μια εκπληκτική σεζόν.
Δεν ήταν μόνο στους Άνδρες που η Βουλιαγμένη σάρωσε τα πάντα, καθώς και στις γυναίκες κατέκτησε το πρωτάθλημα. Η γυναικεία ομάδα του ΝΟΒ επικράτησε 3-1 στη σειρά των τελικών του Ολυμπιακού και κατέκτησε τον 6ο τίτλο της στην Α1.
Τον Ιούνιο η Εθνική ομάδα Γυναικών επέστρεψε στις επιτυχίες, καθώς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Word League, που διεξήχθη στο Χανγκσού της Κίνας. Τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση κέρδισαν στον μικρό τελικό την Κίνα 8-7 και κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.
Ένα καλό πλασάρισμα πέτυχε και η Εθνική Νέων-Ανδρών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στο Κανέτ-Αν-Ρουσιγιόν της Γαλλίας, καθώς κατέλαβε την ένατη θέση.
Την τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο Νέων - Γυναικών που διεξήχθη στο Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας κατέλαβε η Εθνική ομάδα, γνωρίζοντας στο μικρό τελικό την ήττα στην παράταση από την Ιταλία με 8-7.
Τον Νοέμβριο, στο Μεσογειακό κύπελλο Εφήβων, η Εθνική ομάδα κατέκτησε την 5η θέση, καθώς επικράτησε 7-6 του Μαυροβουνίου σε αγώνα κατάταξης.
Η χρονιά όμως έκλεισε με μια τεράστια επιτυχία για το ελληνικό πόλο. Στις αρχές Δεκεμβρίου διεξήχθη στο Περθ της Αυστραλία το 1ο παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων και η Εθνική Νεανίδων ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου! Οι Ελληνίδες γοργόνες επικράτησαν στον τελικό 9-5 της Ουγγαρίας.
Καλή εμφάνιση έκανε και Εθνική ομάδα Εφήβων, καθώς επικράτησε 14-5 της Ρουμανίας και κατέκτησε την 5η θέση στην ίδια διοργάνωση στην Αυστραλία.

ΠΗΓΗ:Onsports

 Email.eyrwtaselous@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: