5 Απρ 2009

Σταματάει την καριέρα του ο ''θρυλικός αρχηγός''


«Μετά από 20 και πλέον χρόνια ποδοσφαιρικής παρουσίας στα γήπεδα, αποφάσισα, με τη λήξη της ποδοσφαιρικής περιόδου που διανύουμε, να τερματίσω την καριέρα μου σαν ποδοσφαιριστής».



Μ’ αυτά τα λόγια, ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς προανήγγειλε το τέλος της καριέρας του. Ο «Τζόλε» θα μείνει στην ιστορία ως ο πιο επιτυχημένος ξένος ποδοσφαιριστής που πέρασε ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα κι αυτός που αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον κόσμο των ερυθρόλευκων , κατακτώντας 12 πρωταθλήματα, επίτευγμα που δεν έχει πετύχει κανένας άλλος και θα είναι δύσκολο να καταρριφθεί στα χρόνια που θα έρθουν. Το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην «σημαία» του Ολυμπιακού. Τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1972 στο Κραγκούγιεβατς της τότε Γιουγκοσλαβίας. Στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα αγωνίστηκε στην τοπική Ραντνίτσκι, απ’ όπου κέντρισε το ενδιαφέρον του Ερυθρού Αστέρα. Το 1992-93 ο αριστεροπόδαρος χαφ αγωνίστηκε δανεικός στην Σπάρτακ Σουμπότιτσα, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά αποφάσισε να εγκαταλείψει την πατρίδα του για να αγωνιστεί στην Γ’ Εθνική της χώρας μας με την φανέλα του Πανηλειακού. Ο Πανηλειακός τότε «κατάπινε» τις κατηγορίες κι ο «Τζόλε» το 1995-96 βρέθηκε να αγωνίζεται με τα χρώματα της «πρωτάρας» τότε ομάδας από την Ηλεία στα «σαλόνια» της Α’ Εθνικής. Το καλοκαίρι του 96’ τόσο αυτός όσο κι ο Στέλιος Γιαννακόπουλος «έπιασαν λιμάνι» και συνάντησαν τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» προερχόντουσαν από εννιά «πέτρινα» χρόνια, όμως εκείνο το καλοκαίρι έβαλαν τις βάσεις για την ομάδα που κυριάρχησε στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου τα επόμενα χρόνια. Ο «Τζόλε» διάλεξε την φανέλα με το νούμερο 11 στην πλάτη και δεν την έβγαλε ποτέ ξανά από τότε… Στο ντεμπούτο του με τους Πειραιώτες στο πρωτάθλημα, στο εκτός έδρας ματς της πρώτης αγωνιστικής εναντίον της Καστοριάς, ο Σέρβος σκόραρε το παρθενικό του γκολ. Στην πρώτη του χρονιά στο Λιμάνι ο «Τζόλε» είχε 18 συμμετοχές και πέτυχε συνολικά τέσσερα τέρματα. Από το 1997 έως το 2003 ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ομάδα που κατακτά επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα, με την συμβολή του αριστεροπόδαρου μέσου να είναι καταλυτική. Το 2002-2003 ο Τζόρτζεβιτς πραγματοποίησε την καλύτερη του χρονιά στον Ολυμπιακό, σκοράροντας 14 γκολ στο πρωτάθλημα και μοιράζοντας 15 τελικές πάσες. Εκείνη την αγωνιστική περίοδο έκανε και την πιο αξιομνημόνευτη, ίσως, εμφάνισή του σε ένα παιχνίδι, σημειώνοντας χατ-τρικ στο 6-2 των «ερυθρολεύκων» επί της Λεβερκούζεν. Στο τέλος της σεζόν, σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση στο Δημαρχείο του Πειραιά, σήκωσε την πρώτη του κούπα πρωταθλήματος ως αρχηγός της ομάδας. Το 2005-2006 ο Σέρβος μέσος είχε την πιο παραγωγική σεζόν του στο πρωτάθλημα, σκοράροντας 15 τέρματα και λείποντας μόνο από ένα παιχνίδι των «ερυθρολεύκων». Δυο χρόνια αργότερα, ο Ολυμπιακός περνάει για δεύτερη φορά στη φάση των νοκ-άουτ αγώνων Champions League κι η συμβολή του αρχηγού είναι και πάλι καταλυτική, καθώς μοιράζει τέσσερις ασίστ στη φάση των ομίλων. Η φετινή σεζόν δεν ήταν κι η καλύτερη στην καριέρα του «Τζόλε». Η θέληση παραμένει, όμως το σώμα αδυνατεί να ακολουθήσει. Αυτό το κατάλαβε και ο ίδιος ο Τζόρτζεβιτς, έτσι, στο τέλος της σεζόν, θα πέσουν οι τίτλοι του τέλους. Ο αρχηγός θα τελειώσει την πορεία του στον Πειραιά, ακριβώς όπως την ξεκίνησε. Με ένα πρωτάθλημα.

Οι σημαντικότερες στιγμές του «Τζόλε» με τα «ερυθρόλευκα»:

5. Το πρώτο του πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό

Το 96’-97’ ο Ολυμπιακός βάζει τέλος σε μια περίοδο εννέα «πέτρινων» χρόνων και κατακτά, το πρωτάθλημα. Την τελευταία αγωνιστική υποδέχεται την Καβάλα (την οποία και κερδίζει με 6-0) σε ένα κατάμεστο γήπεδο «Καραϊσκάκη». Μετά το τέλος του αγώνα, ο αρχηγός της ομάδας, Κυριάκος Καραταΐδης, σηκώνει την κούπα του πρωταθλήματος. Η συμβολή του 25χρονου, τότε, Σέρβου ήταν σημαντική. Όπως και στα επόμενα 11 πρωταθλήματα, κάτι το οποίο εκείνες τις στιγμές που ο «Τζόλε» σήκωνε το πρώτο του τρόπαιο στην πατρίδα μας δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε στα πιο τρελά όνειρά του…

4. Η πρόκριση στους 8 του Champions League

Την περίοδο 98’-99’ ο Ολυμπιακός συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στους ομίλους του Champions League. Οι «ερυθρόλευκοι», με την αριστερή πλευρά τους με «Τζόλε» και Γεωργάτο να αποτελεί το βαρόμετρο της ομάδας, πετυχαίνουν τρεις νίκες στο ΟΑΚΑ (2-0 με Ντιναμό Ζάγκρεμπ, 1-0 με Άγιαξ, 2-1 με Πόρτο), αποσπούν δυο ισοπαλίες μακριά από την έδρα τους (χάνοντας μόνο στο Άμστερνταμ) και πετυχαίνουν την υπέρβαση, τερματίζοντας πρώτοι στον όμιλό τους. Ο Ολυμπιακός περνάει για πρώτη φορά στην ιστορία του στους 8 του Champions League.

3. Το 6-2 με την Λεβερκούζεν

Στις 18 Σεπτέμβρη του 2002 ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε στη Ριζούπολη την Μπάγερ Λεβερκούζεν, η οποία την προηγούμενη χρονιά είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του Champions League, όπου και έχασε από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 2-1. Οι Γερμανοί άνοιξαν νωρίς το σκορ, αλλά με ένα αυτογκολ κι ένα τέρμα του Γιαννακόπουλου στο 38’ ο Ολυμπιακός πήρε το πάνω χέρι. Από εκείνο το σημείο και μετά, «μίλησε» ο αρχηγός. Ο «Τζόλε», στο καλύτερο, ίσως, παιχνίδι της καριέρας του με τα «ερυθρόλευκα», με τρία προσωπικά τέρματα έκανε το σκορ 5-1 κι έδωσε διαστάσεις θριάμβου στην νίκη του Ολυμπιακού (ο οποίος επικράτησε τελικά με 6-2).

4. Το πρώτο του πρωτάθλημα ως αρχηγός

Την περίοδο 2002-2003 το πρωτάθλημα κρίθηκε, ουσιαστικά, στο ντέρμπι των «αιωνίων» στη Ριζούπολη. Εκεί, ο Ολυμπιακός κέρδισε με 3-0 τους «πράσινους», με τον Τζόρτζεβιτς να μοιράζει δυο τελικές πάσες. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το έβδομο συνεχόμενο πρωτάθλημά του, αριθμός-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση στο Δημαρχείο του Πειραιά, ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς σήκωσε το πρώτο του πρωτάθλημα σαν αρχηγός της ομάδας (είχαν προηγηθεί πέντε με τον Καραταΐδη κι ένα με τον Αλεξανδρή). Έμελλε να ακολουθήσουν άλλα πέντε…

5. Το τελευταίο πρωτάθλημα…

… Η τελευταία μεγάλη στιγμή του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στο Λιμάνι, είναι εκείνη που δεν έχει έρθει ακόμα. Στην φετινή φιέστα, ο «Τζόλε» θα σηκώσει ψηλά το τελευταίο πρωτάθλημα της καριέρας του. Το 12ο κι ίσως το πιο γλυκό. Αμέτρητα «φλας» θα αστράψουν για να αποθανατίσουν τη σκηνή. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, η φανέλα με το νούμερο 11 του Ολυμπιακού, θα αποχωρήσει από την ενεργό δράση με το κεφάλι ψηλά. Φεύγει ως πρωταθλητής και έτσι θα τον θυμούνται οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Σε 13 χρόνια καριέρας στο Λιμάνι ο Σέρβος χαφ σημείωσε 341 εμφανίσεις με την «ερυθρόλευκη» φανέλα (κι υπάρχει πιθανότητα να τις αυξήσει καθώς το φετινό πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει) και 128 τέρματα. Είναι μακράν ο πιο επιτυχημένος ξένος στην ιστορία της ομάδας, όντας κορυφαίος μεταξύ των αλλοδαπών τόσο σε συμμετοχές, όσο και σε γκολ, ενώ στο σύνολο είναι τρίτος σε συμμετοχές και τέταρτος στα τέρματα. Ο 37χρονος μέσος έχει ελληνική υπηκοότητα, όντας μάλιστα παντρεμένος με Ελληνίδα, αλλά δεν φόρεσε ποτέ την «γαλανόλευκη», καθώς ήταν διεθνής με την εθνική ομάδα της πατρίδας του. Έκανε ντεμπούτο με το εθνόσημο τον Σεπτέμβρη του 1998, ενώ συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Συνολικά, με την εθνική Σερβίας ο Τζόρτζεβιτς είχε 38 συμμετοχές και πέτυχε ένα τέρμα.

ΠΗΓΗ:www.sport-fm.gr

Τι αξίζει να δείτε...

18:30 ΕΤ-3 Ηρακλής-Τρεντίνο Champions League Βόλεϊ
19:00 ΝΕΤ Παναθηναϊκός-SKONDA Ξάνθη Super League
19:00 ET-1 Αστέρας Τρίπολης-Π.Α.Ο.Κ. Super League
19:00 Novasports 1 Πανθρακικός-Α.Ε.Κ. Super League
19:00 ALPHA
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Super League
19:00 NOVASPORTS 3
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ Super League
19:00 NOVASPORTS 2 ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ Super League
17:30 Sport+
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΒΑΠ-ΑΡΗΣ Α1 Μπάσκετ
19:00 NOVASPORTS 2 ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ Super League
18:00 NOVASPORTS 7
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. - ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ Αγγλικό Πρωτάθλημα
19:00 EUROSPORT 2
ΛΙΕΤΟΥΒΟΣ ΡΙΤΑΣ - ΚΙΜΚΙ (Τελικός)Euro Cup

Ευρωπαϊκά παιχνίδια


Τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια
Νίκη στις καθυστερήσεις για τη Λίβερπουλ, 1-0 τη Φούλαμ στην Premier League και πρωτιά για τους κόκκινους. Η Βόλφσμπουργκ συνέτριψε με 5-1 την Μπάγερν για την Bundesliga και έπιασε κορυφή. Μεγάλες εκτός έδρας νίκες για Μπαρτσελόνα και Ρεάλ στην Primera Division. Το ματς της Ουντινέζε με την Ίντερ ξεχωρίζει στη Serie A.

πηγή:www.sport-fm.gr