3 Μαρ 2009

0-0 έληξε το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη


Ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε το μεγάλο ντέρμπι της 24ης αγωνιστικής στο Καραϊσκάκη, καθώς Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν κατάφεραν να προσφέρουν θέαμα και γκολ. Οι «πράσινοι», ωστόσο, που αγωνίζονταν από το 58’ με δέκα παίκτες λόγω της πολύ αυστηρής αποβολής του Σαριέγκι, ήταν καλύτεροι ως ομάδα και με περισσότερα τρεξίματα και αντοχές, ενώ είχαν στο ενεργητικό τους τη μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα (δοκάρι Καραγκούνη στο 70’). Από την άλλη πλευρά, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κακή απόδοση και ήταν φανερό ότι στην επανάληψη είχαν «σκάσει», καθώς με παίκτη περισσότερο, οι αντίπαλοί τους φαίνονταν πιο πολύ.


Πώς παρατάχθηκαν

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρέταξε τον Ολυμπιακό όπως ακριβώς αναμενόταν, με τον Μπελούτσι βασικό, τον Αβραάμ Παπαδόπουλο αντί του Ζεβλάκοφ και το γνωστό σύστημα 4-4-1-1. Ο Χενκ Τεν Κάτε, από την πλευρά του, έβαλε τον Παναθηναϊκό να παίξει με το προσφιλές του 4-2-3-1, με τον Ρουκάβινα μοναδικό προωθημένο, τον Ίβανσιτς αριστερό χαφ και τον Βαβζίνιακ αριστερό μπακ αντί του Σπυρόπουλου.

Θα το ξεχάσουμε γρήγορα

Το πρώτο ημίχρονο χαρακτηρίστηκε από το κακό θέαμα, τα υπερβολικά πολλά φάουλ (που δίχως λόγο και αιτία σφύριζε ο Ηλίας Σπάθας) και τις ανύπαρκτες φάσεις. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να παίξει το παιχνίδι του, ασκώντας πίεση ψηλά με τους Ντιόγκο, Γκαλέτι και Μπελούτσι, ωστόσο Σιμάο (κυρίως) και Ζιλμπέρτο κράτησαν πολύ καλά το κέντρο του «τριφυλλιού», μην επιτρέποντας στους γηπεδούχους να κάνουν το παιχνίδι τους. Το μόνο που αξίζει να θυμόμαστε στο πρώτο 45λεπτο ήταν ο τραυματισμός του Άντζα (τράβηγμα ή θλάση, κάτι που θα εκτιμηθεί αργότερα) και η αναγκαστική του αλλαγή με τον Ζεβλάκοφ (44’).

Τα έκανε σαλάτα ο Σπάθας

Στην επανάληψη είχε περισσότερες συγκινήσεις, αλλά σε αυτό ευθύνεται καθαρά και ο Ηλίας Σπάθας. Λεπτό με το λεπτό φαινόταν πως οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν είχαν δυνάμεις και σαφές πλάνο για να απειλήσουν, την ίδια στιγμή που οι φιλοξενούμενοι έδειχναν να ξέρουν τι ζητάνε, έχοντας ένα εξαιρετικό σουτ του Ίβανσιτς στο 52’. Η φάση που άλλαξε τα δεδομένα ήταν αυτή του 58’, όταν ο Σαριέγκι φάνηκε να ανατρέπει τον Γκαλέτι σε μια αντεπίθεση των γηπεδούχων και ο Σπάθας, δίχως κανένα λόγο, έδειξε στον Ισπανό τη δεύτερη κίτρινη κάρτα. Μία απόφαση πέρα για πέρα άδικη.

Θαύματα Τεν Κάτε

Ο Χενκ Τεν Κάτε αντέδρασε άμεσα και έριξε στη μάχη τους Σπυρόπουλο και Χριστοδουλόπουλο αντί των Ίβανσιτς και Ρουκάβινα, γυρίζοντας το σύστημα σε 4-4-1, με τον Λάζαρο μοναδικό προωθημένο, τον Σπυρόπουλο αριστερό μπακ και τον Βαβζίνιακ να μεταφέρεται στο κέντρο της άμυνας δίπλα στον Βύντρα. Με αυτά και μ’ αυτά, το «τριφύλλι», άψογα στημένο, έπαιζε καλύτερα και προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί έξυπνα τους κενούς χώρους που δημιούργησε η απώλεια του Σαριέγκι.

Στο 70’, μάλιστα, είχε την ευκαιρία του αγώνα, με τον Γιώργο Καραγκούνη να σημαδεύει το αριστερό δοκάρι του Νικοπολίδη με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Ο Χριστοδουλόπουλος δημιουργούσε πολλά προβλήματα στην «ερυθρόλευκη» άμυνα και στο 80' έβγαλε τον Σπυρόπουλο μόνο του από αριστερά, αλλά ο -από μηχανής θεός- Γκαλέτι (ο μοναδικός που έτρεχε σε όλο τον αγώνα), που έκανε μία απίστευτη κούρσα από την επίθεση των πρωταθλητών, τον ανέκοψε με άψογο τάκλιν από πίσω.

Νέο διαιτητικό σφάλμα Σπάθα

Στα τελευταία λεπτά, οι Πειραιώτες πίεσαν ψηλά για να πλησιάσουν το γκολ, αλλά στη μοναδική ευκαιρία που δημιούργησαν (88’ κεφαλιά Μπελούτσι), ο Γκαλίνοβιτς αντέδρασε σωστά και απέκρουσε σε κόρνερ. Έτσι, φτάσαμε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο επόπτης έκανε μέγιστο σφάλμα, υποδεικνύοντας λανθασμένα σε θέση οφσάιντ τον Κλέιτον, έπειτα από κάθετη μπαλιά του Καραγκούνη, με τον Βραζιλιάνο να βγαίνει τετ α τετ με τον Νικοπολίδη.

Κίτρινες: Ντουντού, Ντιόγκο, Πάντος, Γκαλέτι, Μπελούτσι / Σαριέγκι (2), Βαβζίνιακ, Χριστοδουλόπουλος, Σπυρόπουλος.

Κόκκινες: Σαριέγκι (2 κίτρινες).

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Άντζας (44’ Ζεβλάκοφ), Παπαδόπουλος, Πάντος, Ντουντού, Πατσατζόγλου (77’ Μενδρινός), Τζόρτζεβιτς (82’ Όσκαρ), Γκαλέτι, Μπελούτσι, Ντιόγκο.

Παναθηναϊκός: Γκαλίνοβιτς, Νίλσον, Βαβζίνιακ, Σαριέγκι, Βύντρα, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σιμάο, Καραγκούνης, Ίβανσιτς (62’ Σπυρόπουλος), Σαλπιγγίδης (84’ Κλέιτον), Ρουκάβινα (64’ Χρισοδουλόπουλος).
πηγή:www.sportdog.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: