2 Δεκ 2008


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΜΟΓΙΑΝΝΟΣ ( ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΤΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ)


ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΕΙΑ
Στα πλαίσια των Αποστολακείων αγώνων 2003 στην μνήμη του ευεγέρτη του χωριού που έφτιαξε το σχολείο, έγινε ένας αγώνας μικρών παιδιών από το Έλος και την Μονεμβάσια, 7x7 στο γήπεδο Βλαχιώτη(χόρτο). Ήμουν ανέτοιμος αφού έγινε ξαφνικά. Είδαν τα μάτια μου απίθανα πράγματα:σέντρες, ντρίπλες, σουτ, αντοχή και φαντασία για περίσεμμα! Τα παιδιά του Ευρώτα έπαιζαν μεγάλη μπάλα για την ηλικία τους. Δεν τα θυμάμαι όλα. Μεταξύ άλλων ήταν και ο Παναγιώτης Σταμογιάννος, Κατέχος Γιάννης, Αλίμπαλης Γιώργος, Κοντάκος Ανδρέας, Κλάψης Χρήστος, Τζα;νετάκος Σπύρος και άλλα παιδιά που δεν θυμάμαι. Όμως, έπαιζαν απίθανο ποδόσφαιρο!!7-1 το σκορ. Νομίζω ότι έδωσα κάτι για πρώτη φορά στην ζωή μου. Αλλά… δεν έκανα αυτό που πάντα… έπρεπε, την καταγραφή. Μόνο από μνήμης… και δεν έχω δει άλλα παιδιά που να χτυπούν την μπάλα σαν μεγάλοι!!! Τα
παιδια αυτής της ηλικίας δεν έχουν καμία σχέση ,με τα αντίστοιχα παιδιά τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 70’ διότι οι πάσες ήταν άγνωστη λέξη τότε.

ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2003/04
Τα πρώτα βήματα του Παναγιώτη Σταμογιάννου έγιναν με το Δημοτικό Σχολείο Έλους. Στους αγώνες που έγιναν υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Σπάρτης και Μονεμβασίας και το κατηχητικό Έλους νίκησε με 10-3 αυτό της Μονεμβάσιας στον τελικό στην Σπάρτη. Σ.Σ. Πριν την έναρξη του αγώνα είχε καθυστέρηση 40 λεπτών περίπου. Αφού ο αγώνας για την 3η και την 4η θέση μεταξύ Αγίου Νίκωνα- Δαφνιού τελείωσε αργά 4 παιδιά του Αγίου Νίκωνα αρνήθηκαν να φύγουν λέγοντας ότι θα μείνουν να δουν το Έλος!!! Και συζητώντας έλεγαν ότι το Έλος θα βάλει πολλά γκολ και ο Σταμογιάννος 4-5 γκολ!!! Ομολογώ ότι τα παιδιά δεν τα είχα δει τι μπάλα παίζουν στο 5x5, τα είχα δει σε κάτι φιλικούς αγώνες με την αντρική ομάδα απλά για λίγα λεπτά. Στην αρχή δεχτήκαμε ένα γκολ από φάουλ. Κάπου άρχισα να έχω κάποιες αμφιβολίες που γρήγορα πέρασαν. Μου έκανε φοβερή εντύπωση ο τρόπος παιχνιδιού διότι από όσα γνώριζα, παιδιά της ίδιας ηλικίας από τα μέσα της 10ης του 1970 δεν είχα δει. Μάλλιστα στο ημίχρονο τα παιδιά ήρθαν κοντά μου και με ρώτησαν αν παίζουν καλά!! Ο Παναγιώτης μου είπε ότι θα μου αφιερώσει ένα γκολ. Του είπα όχι. Θέλω απλά να παίζεται.

ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
14/12/03 Σε αγώνα μεταξύ των κατηχητικών σχολείων που γίνεται υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Σπάρτης και Μονεμβασίας σε γήπεδα 5x5. Το κατηχητικό Έλους ως έδρα την Σκάλα έφερε τα εξής αποτελέσματα: Το σχολείο Σκάλας με το εντυπωσιακό σκορ 13-9
Κυρ:21/12/04 την Μυρτιά 13-4
Κυρ:18/01/04 την Παλαιοπαναγιά με 7-6
Κυρ:25/01/04 στο Παρόριο Σπάρτης τον Άγιο Νίκωνα 7-6

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ
ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΟΥΣ
Σαββάτο 28/02/04 Συνοικισμός Αγίου Γεωργίου Σπάρτης σε γήπεδο 5x5 έγινε ο μικρός και μεγάλος τελικός του 1ου πρωταθλήματος κατηχητικών σχολείων της Αρχιεπισκοπής Σπάρτης και Μονεμβασίας. Στον μικρό τελικό έπαιξαν Δαφνή- Άγιος Νίκωνας νίκησε ο Άγιος Νίκωνας. Η ομάδα του Έλους άρχισε κάπως νωθρά τον αγώνα.5αδα: Κλάψης Χρήστος (τερματοφύλακας), Τζανετάκος Σπύρος, Αποστολάκος Βας., Κατέχος Ιωάννης, Σταμογιάννος Παν. Στην αρχή η Μονεμβάσια είχε δοκάρι και λίγο αργότερα και ύστερα από φαουλ έγινε το 0-1 για την Μονεμβάσια. Άμεση αντίδραση από Σταμογιάννο και Αποστολάκο Βασίλη και 2-1. Η ομάδα του Έλους έβαλε μπροστά τις μηχανές τις και λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, πίεσε και με αυτογκόλ έγινε το 3-1. Το 3-2 έγινε με φαουλ από την Μονεμβάσια… αλλά ο Κατέχος ή ο Σταμογιάννος με ένα γκολ μυστήριο!! Το 4-2 στο ημίχρονο στο β’ μέρος ήταν ένας μονόλογος και εν ρίπη πολυβόλου έφτασε στο 8-2!! Και άρχισαν αλλάγες: Μιχελάκος Νικ., Γριβάκος Μιχάλης, Ταμβακολόγος Παν. Η Μονεμβάσια έκανε το 8-3. Η μπάλα βρήκε το δοκάρι και μέσα. Αίσθηση προκάλεσε ο Άρης Μιχελάκος που έδωσε πολλές πάσες που ήταν ακριβείας!! Επίσης έπαιξαν και οι Μιχελάκος Κων., Τζαμουρής Βασίλης, Κοκκίνης Δημ. Δεν ξέχασα κανέναν. Στο τέλος επανήλθαν οι μεγάλοι και το σκορ από 8-3 σε 10-3.Το 10-3 ήταν μικρό! Ο Σταμογιάννος Παν. Πέτυχε 5 γκολ αλλά και τα άλλα παιδιά ήταν πολύ καλά και είχαν συμμετοχή στον αγώνα. O coach του Έλους ήταν ο πάτερ Ηλίας Γορανίτης.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Περίοδος 2005-06: Το πρώτο του επίσημο παιχνίδι με τα χρώματα του Ευρώτα(ερυθρόλευκα και αυτά τα χρώματα γιατί ο Ευρώτας ιδρύθηκε 4 χρόνια μετά από τον Ολυμπιακό) αντικατέστησε τον πατέρα του Σταμογιάννο Θόδωρο. Στο 30’ λεπτό του αγώνα και χωρίς προβλήματα , καθόλου τρακ ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του αγώνα. Ο αγώνας αυτός έγινε στα Χρύσαφα Λακωνίας στις 11/02/06. Στην συνέχεια μέχρι τέλος της περιόδου αγωνίστηκε σε 7 ακόμα αγώνες χωρίς να χάσει λεπτό για την ιστορία το πρώτο παιχνίδι του έληξε ισόπαλο 0-0.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Περίοδος 2006-07: Στους Μολάους πέτυχε το 1ο επίσημο γκολ στο 83’ λεπτό του αγώνα με έξοχο σουτ στέλνει την μπάλα στο παραθυράκι της εστίας του Αποστολάκου Παναγιώτη και ισοφάρισε σε 2-2. Σημείωσε και άλλα 2 γκολ.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
Περίοδος 2006-07: Την 3η αγωνιστική και σε αγώνα εκτός έδρας πέτυχε το 1ο του γκολ στο πρωτάθλημα με την Ένωση Περιστερίου-Φιλισίου στην ήττα του Ευρώτα με 1-3. Έπαιξε σε 11 συνεχόμενους αγώνες και ύστερα δοκιμάστηκε στον Ολυμπιακό. Ύστερα επέστρεψε στον Ευρώτα και στο τελευταίο του παιχνίδι με τον Ήφαιστο Βρονταμά και σε αυτό το παιχνίδι σημείωσε το αποχαιρετιστήριο 5ο γκολ στο πρωτάθλημα.

Η μετ’ έπειτα πορεία του Παναγιώτη είναι γνωστή. Έπαιξε διάφορα τουρνουά με τον Ολυμπιακό. Έπαιξε στο πρωτάθλημα Νέων. Έγινε διεθνής με την Εθνική Παίδων στις 08/04/08 και ήταν βασικός παίκτης στην πρόκριση στην επόμενη φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παίδων και μάλιστα σημείωσε και γκολ και η ιστορία συνεχίζεται…

Ολα τα παραπανω εγραψε ο ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΤΑΜΒΑΚΟΛΟΓΟΣ